Рекомендований вік16+ Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
«Ліпше поламати ребра ста невинним, аніж пропустити одного винного» — таким було гасло епохи, в якій жили мільйони українців 1930-х, і саме цей трагічний досвід у своєму романі «Сад Гетсиманський» зображає Іван Багряний. На прикладі життя Андрія Чумака автор детально демонструє, як діяв досконалий репресивний механізм радянської системи, як ця система поневолювала і знищувала людей незалежно від їхніх досягнень, походження, віку чи статі.
Лікар, поет, директор гімназії — у вʼязниці твоє минуле не мало значення: хоч би чого ти досяг, а все одно опиняєшся на самому дні. Та попри всі ці жахи, Іван Багряний переконаний — спротив злу необхідний навіть тоді, коли здається, що боротися далі немає сенсу, а остаточний вибір завжди залежить від людини.
Про серію «Неканонічний канон»
Міркуючи про канон української літератури, в пам’яті спливають лише кілька прізвищ зі шкільної програми — Шевченко, Франко, Нечуй-Левицький. Хоча насправді цей перелік значно більший та різноманітніший.
Перед вами серія «Неканонічний канон», за допомогою якої ми хочемо поговорити про всіх тих, кого ми не знали, чиї тексти ми читали, не розуміючи контексту тогочасної реальності. Перед вами серія, покликана перевідкрити знайомих незнайомців. У ній ви знайдете цілий спектр українських авторів та їхніх творів — від Підмогильного і Багряного до Хвильового та Йогансена, від вишуканого інтелектуального роману до динамічного пригодницького, від новаторської урбаністичної прози до психологічних текстів.
Кожен текст супроводжується ключами для прочитання від українських літературознавців. Вони розкажуть, на що варто звернути увагу, і допоможуть подивитися на тексти українських класиків по-новому.
Ще жодного клубу навколо цієї книги. Створіть перший — і читайте її разом з іншими, лишаючи нотатки просто в тексті.
Рекомендую ! В захваті
Читати на LibrariusНеймовірна книга Вперше прочитала книгу в шкільні роки. Вона мене дуже вразила, я не могла відійти від прочитаного довго. Настільки сильні почуття ненависті до радянського режиму вона викликала. В дорослому віці читала її ще двічі. Це неймовірно як українці зберігали і зберігають гідність на межі буття і смерті... і зараз це як ніколи актуально. Я завжди раджу цю книгу. Вона неймовірна і болюча...
Читати на Yakabooбіль «Сад Гетсиманський» — один із найсильніших романів про радянський терор. Це текст не про політику, а про людину, загнану в кут системою, яка нищить особистість методично й без емоцій. Багряний пише зсередини досвіду, і це відчувається в кожному діалозі, кожній паузі. Роман важкий, але необхідний. Він не дає катарсису, але дає розуміння ціни виживання.
Читати на YakabooКнига болю Я б назвала книгу документальною, попри художній виклад. Текст занурює нас в жахливу атмосферу не просто репресій, а камеру вʼязнів. Подробиці, деталі і узагальнені описи разом - змушують тебе відчути себе там, поруч з Персонажами/реальними людьми. Книга написана з власного досвіду автора. Необхідна доя прочитання кожному українцю. Нажаль, досі актуальна і від цього серце стискається так, що іноді здається воно займає квадратний мілімет. Легко не буде
Читати на YakabooСкладний Тривожний Прочитавши, не хочеться ділитися відгуком. Зачіпає ніби особисту травму
Читати на LibrariusЩо є, то було́ вже воно… Ми повинні знати свою історію. Читаючи цю книгу розумієш чому має бути Україна, нація, мова…
Читати на YakabooСад гетсиманський Важко. Боляче. Потрібно читати і перечитувати, щоб не було бажання знову ходити в рожевих окулярах.
Читати на YakabooОбовʼязкова для прочитання кожному українцю Книга, що рве душу. Ще одне нагадування хто такі росіяни і що вони століттями робили з нашим народом
Читати на YakabooДеколи заплюющую очі, так боляче читати Хвильовий описує каральну репресивну машину, де людей кидали по 15ро у тісну камеру, били, морили голодом, аби ті "розколювалися" і признавалися в участі у " Спілках визволення України". Я думаю, що приблизно те саме проживають наші військовополонені, цивільні в катувальнях, на окупованих територіях. Раджу прочитати всім цю книгу, і мати що відповісти на закид " Укпаїна безкровно вийшла з союзу".
Читати на YakabooЯкість видання Затонка палітурка, затонкий папір, на якому просвічується зворотня сторона аркуша. Та й папір низької якості. Низької якості також друк - відступи від краю аркушу гуляють від сторінки до сторінки. Не розумію з чим це повʼязано. Така література гідна лише гідно у друку.
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!