Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
Цей роман визнано українською та зарубіжною критикою не тільки за найвидатніший твір української літератури доби незалежності, а й за один із найважливіших у всій літературі Східної Європи після падіння комунізму. Нагороджений Центральноєвропейською літературною премією "Анґелус" (2013), перекладений англійською, німецькою, польською, чеською, російською мовами, неодноразово відзначуваний як "книжка року" (в Україні, Німеччині, Швейцарії, Польщі), "Музей покинутих секретів", "роман нобелівського класу" (Newsweek Polska); по праву став візитною карткою нової української літератури. Це - сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда - про владу минулого над майбутнім, про кохання, зраду і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.
Відгуки з книгарень
Нова улюблена книга Книга не відпускає навіть через рік після прочитання.. В моменті я навіть подумала, що герої списані зі справжніх людей та подій. Книга велика, але за цей час настільки проникаєшся сюжетом, що потім ще довго про це думаєш, рефлексуєш та співпереживаєш. Ця книга - перша в списку українських романів, які б я рекомендувала до прочитання.
Читати на YakabooОднозначно рекомендую Новітня українська класика. Кілька історій, що сплетаються в одну, захопливий сюжет, складні проблеми українського суспільства, які залишаються актуальними і за пʼятнадцять років після написання книги, багатовимірні характери, "цитатоспроможність" та насиченість тексту, характерні "забужківські речення" - це лише невелика частина аргументів чому варто прочитати цю книгу. Іноді читання нагадує сходження на гору, коли кроки даються не надто легко, проте коли опиняєшся на…
Читати на YakabooВажливо знати... Недарма роман називають видатним твором української культури доби незалежності. Читаю перший роман від нашої української письменниці і вже трохи розумію її стилістику. Автор нереально круто і справжньо відтворила як добу воєнних, так і післявоєнних років, головну любовну лінію Дарини та Адріяна. Не скажу, що книга є легкою як для прочитання, так і сприйняття, але щось неймовірне у ній є. Вона по-справжньому така українська, адже читала її під час того, як над батьківським…
Читати на YakabooКнига-виклик! Перш ніж скласти хоча б якесь мінімальне уявлення, мені довелося неабияк інтелектуально потрудитися, щоб свідомо проаналізувати, виокремити суть, зрозуміти послання авторки, не перекручуючи сенсу. Я вчитуватись знову і знову у кожен окремий абзац. Так складно мені ще не давалась жодна книга. Чесно, я видихнула з полегшенням, коли дочитала і закрила. Але, мабуть, саме так почувався Ньютон, коли йому на голову впало яблуко. Це було відкриття. Моє особисте. Яке так чи інакше я…
Читати на YakabooЄ книги є змушують думати. «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко -одна з таких книг. На початку роману я думала про це яка це важка книга: її і читати, і розуміти важко. Одне речення може займати цілу сторінку. Поки його прочитаєш, вже забув про що йшлося. І мова у автора важка, слова не всі розумієш, хоч на знання української ніколи не скаржилась. А потім: затягло. Як в зибучі піски. І почав думати вже не проте скільки сторінок ще залишилось дочитати, і не проте, яке полегшення почуєш,…
Читати на YakabooМинуле Частково ця книга Оксани Забужко викликає у мене асоціації з книгою Ліни Костенко «Записки українського самашедшего» тому, що обидві ці книги описують зміни свідомості українців після першого майдану. Оксана Забужко показує нам Україну, яка змінилася, описуючи окремі епізоди недавнього минулого, яке вже ніколи не повернеться. Сюжет книги доволі прозаїчний, головна героїня Дарина зацікавлюється фотографією української повстанки Олени Довгань. Дівчина намагається відшукати родичів жінки,…
Читати на YakabooКнига мертвих для живих Відкриття і знання про тих, хто жив на цій землі до тебе, хто кохав, страждав, бився на смерть за право тобі бути, відбутися українкою, українцем і є віднайдення Музею. А покинуті секрети - то пам'ять, що її намагаються стерти весь час спочатку совєти і їх служки, згодом нащадки "славетних" чекістів. Стара фотокартка, дивом збережена, із зображенням чотирьох хлопців і дівчини в одностроях УПА, серед лісу, із запечатаним сумом і відвагою у очах, змінює реальність сучасної…
Читати на YakabooІсторія цілої України крізь особисті життєві історії Знайомство з творчістю пані Оксани Забужко для мене починалося класично - із її найбільш згадуваних, дискутованих і провокаційних "Польових досліджень українського сексу". Звісно, той текст мене вразив, зачарував і залюбив у себе. "Музей покинутих секретів" - так само. Він дещо менш провокативний (хоча декотрі шановані літературознавці дешифрують окремі мистецькі художні Образи, формують персональні обрАзи супроти тексту й дошкульності…
Читати на YakabooЧи вірите ви в реінкарнацію? Чи вірите ви в реінкарнацію? Я вірю. А як ще пояснити ті незвичайні явища, що траплялися у моєму житті? Чому я раптом відчула, що досить добре розуміюся на лікарських травах та вмію ними правильно користуватися? А як так сталося, що майже у 25 років почала шити, в'язати і гачком і спицями та вишивати без усяких курсів? А чому мій борщ не такий, як готують усі, але мої рідні, смакуючи, відзначають: «Оце так борщ!» Я розуміла, то від мами, бо вона вміла це все справно…
Читати на YakabooЦікаві історії Хочете почитати щось легке і водночас серйозне? Тоді ця книга саме для вас. Це детектив. В центрі подій журналістка, яка робить матеріал про загибель дівчини в карпатських лісах. І сама на те не сподіваючись поринає у події, різноманітні перипетії і випробування. Хоча в центрі лежить звичайна детективна історія, в ході розповіді розкриваються характери та особисті історії головних героїв. Читати книжку вкрай легко, оскільки події розгортаються в ході розповіді і складається в…
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!