Рекомендований вік14+ Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
У творах Миколи Хвильового (1893—1933) чи не вперше в українській літературі душа людини постає нещадно оголеною, роздвоєною, засліпленою фанатичною вірою в щастя «загірної комуни». Видання містить твори із другої збірки прози М. Хвильового «Осінь». Його персонажі долають тяжкий шлях вибору, стикаються з тією межею, яку ніколи не можна переступати. У душі головного героя новели «Я (Романтика)» відбувається боротьба між добром і злом, гуманізмом і фанатизмом. Він — «чекіст, але і людина», «м’ятежний син», який після найганебнішого злочину проти найдорожчої людини — матері, знищує залишки людяності в собі та морально гине. У повісті «Санаторійна зона» зображено пореволюційне суспільство. Нещодавні будівничі нового життя стають «зайвими людьми», вони відчувають власну несумісність із добою, прірву між ідеалами й дійсністю та лікуються від найрізноманітніших душевних хвороб. Зло, заподіяне головним персонажем повісті задля високої ідеї, знищило його власні життєві сили та врешті призвело до самогубства. Комуністичні ідеали героїв цієї збірки зруйновані, долі вчорашніх романтиків революції понівечені. У серії «Рідне» також вийшли друком збірки творів М. Хвильового «Сині етюди», «Вальдшнепи» та ін.
Ще жодного клубу навколо цієї книги. Створіть перший — і читайте її разом з іншими, лишаючи нотатки просто в тексті.
Відгуки з книгарень
Не романтика Я не можу зрозуміти звідки назва твору? Це жах, ненавиджу совєти. Чомусь у Франції революція пройшла гідно не вирізаючи пів населення і навіть залишили всю інтелігенцію та знать. Совєти знищили все
Читати на YakabooСтраждання перевзутого комуняки Єдине за що додав зірку - мова. Для мене ця книга не може бути відірвана від біографії цього неприємного персонажа
Читати на YakabooЯкість Якість - жахлива. Папір тонкий, що аж просвічується. Таке відчуття, наче книга була мокра, а потім її висушили, купа "мокрих" слідів. З друком теж проблеми: букви то тонші, то товщі, то кудись поплили. Якщо я Семенка дуже люблю, то Фоліо, здається, його ненавидять. Три зірки лише за любов до Семенка. Дуже прикро, що його твори є в наявності лише від Фоліо.
Читати на YakabooЯкість книги Мені дуже шкода, що книгу Михайля Семенка зробили у такій жахливій якості. Папір сторінок тоненький, як папірус!!!
Читати на YakabooЗасмучує оформлення Дуже цікавою видається серія саме від Якабу - і широко відомі автори і ті, які заслуговують відновленя свого місця на поличці з класикою. Дуже сумно, що у оформеленні паперових книжок, які очевидно збираються не школярів на уроки, а для сімейної бібліотеки на самій обкладинки наліпили стікерів "Качаю класиків" та "Яка школа". Це дуже некрасиво виглядає і не зрозуміло нащо робиться. Називайте серію, як хочте, але не ліпить це на обкладинку. І тим більше "качаю" є повною…
Читати на YakabooБоляче і сенсовно "Санаторійна зона" - повість Миколи Хвильового, про яку я читала, коли досліджувала ігрові прийоми в українській інтелектуальній літературі 20-років ХХ століття. Хоч критикою я і зацікавилася, але до оригінального тексту руки так і не дійшли, і не виникало бажання читати. Хвильовий сподобався мені ще в школі, коли я прочитала (сама, а не за примусом!) його новелу "Я (романтика)", і закохалася в тягучий психологічний екзистенціалізм, що в той же час підштовхнув мене до читання…
Читати на YakabooКласика Що можна сказати про цю книгу. Немає такої людини, яка не знає хто такий Шевченко. Ця збірка вражає своїм форматом. Гарним осоромленням та наповненням. До збірки увійшов весь поетичний доробок Кобзаря. Книга гарно оформлена та досить багато оздоблена. Звісно мало хто з любителів книг дозволить собі придбати цей фоліант, проте для колективного подарунку від друзів це саме той варіант, який буде оцінено. Видання оформлено суперобкладинкою, крім цього у книзі вміщено ілюстрації з…
Читати на YakabooРецензія З цим твором я, як і багато інших читачів, познайомилась завдяки шкільній програмі з української літератури. Чесно кажучи, я доволі довго читала цю новелу, адже сюжет здався мені трохи важким для сприйняття. Тема твору дуже сумна, а Микола Хвильовий майстерно передає всі почуття головного героя, якого звати досить незвично - «Я». Читаючи новелу «Я (Романтика)», я дивувалася з того, в якому жорстокому світі ми живемо. В цілому, твір мені сподобається. Але мені здається, що якщо я…
Читати на YakabooЛегендарно і жахливо "Санаторійна зона" включає не тільки одноіменний твір, але й деякі інші розповіді Хвильового. Серед них "Іван Іванович", "Сентиментальна повість", "Я (Романтика)", "Лілюлі" та інші. Через усі твори червоною ниткою проходить головна проблема та біль і відчай людини в часи комунізму. Іронічно та місцями сатирично автор намагається обминути тогочасну цензуру та показати нам його світ, і світ людей які жили поряд з ним, що вдається Хвильовому надзвичайно добре. Авжеж,…
Читати на YakabooКласика української літератури «Я (Романтика)» Миколи Хвильового – новела, котра зачепила до глибини душі. Настільки проблемною та неоднозначною є суть твору – фатальна невідповідність ідеалів революції ідеалам людини. Протистояння фанатизму та гуманізму. Яким буде фінальне рішення героя та чому? Чи готові ви вбити свою матір заради справи всього життя? Якщо поставите себе на місце головного героя (Я), то ваша відповідь може втратити нотки своєї однозначності. Революційний фанатизм, яким були…
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!