Дзвінка

Видавництво: Лабораторія
Ілюстратор: Ілона Сільваші
В наявності Повідомити про помилку
Кількість сторінок376
Рік видання2023
Goodreads
★4.2/5

Формати

Роман потрапив у список Найкращих книжок 2023 року за версією ПЕН Довгий список у номінації Книга року ВВС-2023 "У вас така гарна українська мова – ви, мабуть, зі Львова?" – цю фразу головна героїня дебютного роману Ніни Кур'яти "Дзвінка" чутиме безліч разів. І постійно долатиме чужі стереотипи стосовно себе і своїх земляків з українського Півдня. Ця книга про те, як це - народитися українкою в СРСР, відчути на собі спочатку радянську пропаганду і мовну дискримінацію, а потім – упередженість земляків з інших регіонів. Створити та втримати власну ідентичність Дзвінці допомагає сім'я – саме родинні історії та сімейне виховання сіють в ній зерна сумніву стосовно того, а чи варто вірити тому, що говорять у школі, пишуть в газетах і "брешуть" по телевізору. Дитинство головної героїні припадає на добу пізнього Брєжнєва і початку "Перестройки", юність - на розвал Радянського Союзу та сумнозвісні дев'яності, а доросле життя - на остаточне становлення Незалежності. Переїхавши до Одеси, Дзвінка має відстоювати свою інакшість в зросійщеному середовищі, а згодом в Києві та на Заході України має доводити, що вона – така сама українка, як і ті, хто народилися по інший бік Збруча, її рідна мова – українська, і на Одещині живуть українці. Герої книги розмовляють українською та російською мовами, подільським та галицьким діалектом – і, звісно ж, суржиком. Там є такі слова, як "клубніка", "помидора", "ґаблі", "каляфьор" і "спіжарка". Все, як у нашому житті, такому багатому на непередбачувані обставини і різноманітні культурні коди. Чому варто прочитати книжку "Дзвінка"? • Художній роман журналістки і письменниці про те, як починаючи з радянських часів і до сьогодні в нашому суспільстві спотворювалися питання української мови та ідентичності. • Майстерно та іронічно щодо реалій радянського часу, відтворює українсько-російські мовні колізії в Україні. Про авторку: Ніна Кур'ята - українська журналістка та письменниця. Авторка трьох поетичних збірок. Сьогодні працює медіатренеркою та медіаексперткою.

Де можна придбати

ПаперовіЕлектронні
144.5 грн
e-bookОренда (14 днів)
289 грн
e-book
• Тверда обкладинка
Передзамовлення399 грн250 грн

Схожі книги

Відгуки з книгарень

• ВікторіяLibrarius16 грудня 2025 р.★ 5/5

Як приємно бачити у книзі рідну Одеську область! Дзвінка – це справжнє нагадування про дитинство, хоч я народилася вже після незалежності. Багато її історій — про мене. А коли я побачила опис про молозиво, мені знову стало вісім років, і я відчула той самий смак. При цьому ти ще й дізнаєшся нове про ті смаколики, що готували в родині (там є навіть рецепт млинців на малісніки) Не забуваємо, що там багато радянського, і це капець як тригерить. Ми пройдемо стежкою від життя новонародженої до…

Читати на Librarius
  • Женя СтолярLibrarius12 грудня 2025 р.★ 4/5

Мені цю історію складно назвати художнім текстом. Це щось не кшталт мемуарів, щоденника. Тут немає детального аналізу дій і вчинків героїв, якихось стосунків , але відчуваються емоції і стан тих героїв. Відчувається ота зміна епох, виживання - ти ніби гортаєш історичний довідник, але разом з тим цей довідник переконує , що родинні цінності, мала батьківщина і близькі люди формують тебе. Для мене місця в романі близькі, би пов'язані з періодом навчання, то особливі спогади. А ще авторка пише…

Читати на Librarius
  • Марія НікіцькаLibrarius25 грудня 2024 р.★ 5/5

дуже сподобалося. Дозволяє зануритися в радянські будні і переглянути весь той сюр очима дитини... Читається легко. Проте є гіркий посмак від усвідомлення, що це, на жаль, не фантазія авторки витворила таке буття героїв, а сувора реальність грьобаного сересеру. Звісно раджу.

Читати на Librarius

Коментарі

Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!

необов'язково
необов'язково