Рекомендований вік14+ Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
Вродлива панночка, яка приїхала до бабусі після закінчення навчання в інституті, здавалася усім такою милою. Проте кріпосні дівчата дуже швидко зрозуміли, що краса й чарівність можуть іти поряд із жорстокістю. Особливо якщо є відчуття безкарності. У повісті «Інститутка» оповідь іде від імені Устини — кріпосної дівчини, яка стала особистою служницею панночки й потерпала найбільше. Марко Вовочок змогла розкрити всю трагічну суть кріпосництва через талановито виписані образи молодих дівчат, які за інших умов могли б мати зовсім інакші стосунки.
Ще жодного клубу навколо цієї книги. Створіть перший — і читайте її разом з іншими, лишаючи нотатки просто в тексті.
Відгуки з книгарень
Те, що має стати класикою Ця збірка Ольги Кобилянської зацікавила мене насамперед своїм настроєм і глибиною. У творах відчувається увага до жіночих переживань, внутрішніх сумнівів і бажання бути почутою в суспільстві. Читаючи, помічаєш, наскільки щиро й тонко авторка передає емоції своїх героїнь. Деякі тексти змушують задуматися, інші — просто залишають після себе сильне враження. Загалом це книга для повільного читання, яка добре підходить тим, хто цінує психологічну прозу та класичну…
Читати на YakabooЗагартована в бою Роман Василя Шкляра "Маруся" перечитую вже не вперше і щоразу відкриваю для себе щось нове про визвольну боротьбу українського народу, його героїзм. Вражають масштаби спротиву проти червоної навали. Це надає сили і наснаги. Жертовність і героїзм сім’ї Соколовських надихає. Книга знайомить нас з дівчиною Марусею, яка перейняла меч з рук загиблих братів і стала легендою в боротьбі за свободу. Брала участь у наступі на Київ після об'єднання армії УНР з Українською Галицькою…
Читати на YakabooМаруся Александра Соколовская — молодая учительница из семьи псаломщика. И она же атаманша Маруся — сердце повстанческого движения в сложный для Украины 1919 год. Предательство, кровь, болезни — борьба за идеалы никогда не бывает простой. Полна загадок история девушки, которая возглавила тысячное войско. Никому не известно точно, когда и как распрощалась она с жизнью. Василий Шкляр пытается максимально воссоздать историю ее жизни, при этом разбавляя события элементами домысла и вымысла, в…
Читати на YakabooЖінка-воїн не вигадана. Книга Василя Шкляра "Маруся" (Видавництво Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля") неймовірно цікава! Чесно, я навіть не знаю, що можна додати? Книга розповідає про українську дівчину-отамана, яка не дивлячись на всю небезпеку її "роботи" все одно захищала рідний край від загарбників. Книга має не тільки художній характер, а й історичний підтекст: справжні факти з історії України, розповідь про Олександру Соколовську (у творі Марусю), яка насправді існувала. Роман…
Читати на YakabooМужня юна пані Вперше не знаю, що написати у передмові. Настільки сильний, патріотичний і водночас загадковий твір, заснований на реальних подіях... Зовсім юне дівча, Олександра Соколовська, наймолодша дитина у сім'ї, хотіла стати вчителькою, та не судилося. Після втрати майже всіх старших братів взяла усю мужність у кулак та й пішла по тій самій стежці, що й брати. Й не дивно, що її одразу обрали отаманом. Так стала вона Марусею, бо за її словами, то є найнепокірніше ім'я. Її ненавиділи, її…
Читати на YakabooХороший том, але Куліш навіть і по смерті змушує нас сперечатися Микола Куліш – дуже важлива для мене постать доби Розстріляного відродження, його драми читаю та перечитую з хвилюванням і насолодою, тому думка придбати якусь гарну збірку творів письменника виникла давно. Побачивши на Yakaboo книгу, видану в авторитетній серії «Розстріляне відродження», недовго вагався і встиг купити один з останніх доступних в онлайн-книгарні друкованих примірників. Сподіваюся, не вважатиметься обманом, що я,…
Читати на Yakaboo"Чорний ворон" в жіночій спідниці "Маруся" вийшла в Шкляра майже одразу після його "Чорного ворона", тому нагадує певний спін-офф (пробачайте вже за такий кінематографічний термін). Вочевидь, в автора просто залишилась велика кількість напрацювань, які не вдалось реалізувати в попередній книзі. Та сама сцена - Холодний яр, той самий час - 20-ті роки ХХ століття, той самий лейтмотив повстанської боротьби з більшовицькими загарбниками і, слава богу - теж хепіенд. А от головний діючий персонаж -…
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!