Збірка Івана Франка "З вершин і низин" наповнена і громадянською лірикою, і інтимною лірикою. Вперше вони вийшла 1887 року. Увага до політики не завадила поету побавитись у мистецьку гру. Іван Франко окремо зауважував, що впорядкував тексти не за хронологією їх написання. Головною при доборі текстів була загальна композиція збірки, тобто "артистична суцільність", як писав Іван Франко. Всього в збірці 7 великих розділів. Лірична поезія міститься в розділах "De profundis", "Профілі і маски" та "Сонети" , а от епічні мотиви звучать у розділах "Галицькі образки", "Із жидівських мелодій", "Панські жарти" та "Легенди". Добірка містить такі тексти: • Гімн • Гримить! Благодатна пора наступає... • Гріє сонечко... • Земле, моя всеплодющая мати... • Розвивайся, лозо, борзо... • Не забудь, не забудь... • Ще щебече у садочку соловій... • Весно, ох, довго ж на тебе чекати... • Ой, що то в полі за димове... • Веснянії пісні... • Vivere memento! • Журавлі • Паде додолу листя з деревини... • Не винен я тому, що сумно співаю... • Бувають хвилі - серце мліє... • До моря сліз, під тиском пересудів... • Нехай і так, що згину я... • Тяжко-важко вік свій коротати... • Мій раю зелений... • Ночі безмірнії, ночі безсоннії... • Догорають поліна в печі... • Не покидай мене, пекучий болю... • Місяцю-князю... • На суді • Semper idemi • Ідеалісти • Всюди нівечиться правда... • Супокій • Товаришам • Не люди наші вороги... • Беркут • Човен • Каменярі • Ідилія • Поезія • Пісня і праця • Чим пісня жива? • Співакові • Рідне село • Моя любов • Плив гордо яструб в лазуровім морі... • Тріолет • Я не лукавила з тобою... • Я буду жити, бо я хочу жити... • Корженкові • N. N. (Виступаєш ти чемно, порядно...) • N. N. (Будь здорова, моя мила...) • Олі • Гриць Турчин • Був у нас мужик колись... • Послухай, сину, що премудрість каже... • Хлібороб • Ужас на Русі • Сонети - се раби. У форми пута... • Чого ти, хлопе, вбравсь у стрій лицарський... • Котляревський • Вам страшно тої огняної хвилі... • Як те залізо з силою дивною... • Сікстинська Мадонна • Пісня будущини • Колись в сонетах Данте і Петрарка... • Се дім плачу, і смутку, і зітхання • Сижду в тюрмі, мов в засідці стрілець... • Колись в однім шановнім руськім домі... • У сні мені явились дві богині...
Коментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!