Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
Перше видання "Шрифтового мислення" вийшло 2004 року. Дизайнери по всьому світу зверталися до цієї книжки, досліджуючи мистецтво і ремесло шрифту. Минуло два десятиліття, і я наново переписала кожну сторінку. Моє розуміння дизайну розвивалося і поглиблювалося, а з ним і книжка. У третьому виданні "Шрифтового мислення" більше сторінок і більше змісту. В англійському макеті більше повітря, а текст приємніший і доступніший.
У це видання я додала десятки нових цікавих шрифтів. Ви побачите класичні шрифти, химерні шрифти, шрифти Libre, шрифти Google, шрифти Adobe, незалежні шрифти, шрифти і дизайн, які створили жінки та люди, які належать до меншин. Кілька авторитетних фахівців написали для цього видання про системи письма, які побутують в інших культурах. Знайомство з ними допоможе глибше зрозуміти основну тему книжки - латинську типографію. Крім того, нове видання висвітлює основні принципи макетування: ми поговоримо, наприклад, про візуальний баланс у макеті й гештальт-зв'язки між елементами. Тож сподіваюся, що ця книжка послужить посібником для графічних дизайнерів.
Ми розглянемо типові помилки і способи їх виправити. У попередніх виданнях я вживала словосполучення на зразок "шрифтовий злочин", глузуючи із самовдоволених снобів, до яких, треба зізнатися, і сама належала. На жаль, об'єктом злочинів і зловживань бувають не тільки шрифти - люди в реальному житті потерпають більше. Працюючи над новим виданням, я думала взагалі не писати про помилки, пов'язані зі шрифтами. Але в підсумку вирішила, що приклади з поясненнями, без оцінок, допоможуть читачам побачити живу типографічну традицію і полюбити її.
Ця книжка розрахована на людей, які працюють зі словами або просто люблять гратися з ними. Шрифт - це інструмент для читання, писання, навчання. А ще для пізнання і пошуку радості. Я щиро вдячна архіву Letterform за чудові фотографії старовинних шрифтових робіт; моїм учителям, учням, сім'ї та друзям, які терпляче підтримували мене. І дизайнерам, які сформулювали заповіді нашого ремесла задовго до мене.
– Еллен Лаптон
Коментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!