Рекомендований вік16+ Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
Повість Ольги Кобилянської «Земля» (письменниця назвала її оповіданням), вдаючись до сучасної термінології, можна вважати справжнім психологічним трилером. В основу твору лягла подія, що трапилася 1894 р. в селі Димці на Буковині. В одній із тамтешніх селянських родин молодший брат убиває старшого, аби стати єдиним спадкоємцем батьківської землі. Сповнена драматизмом та просто-таки якимись надлюдськими переживаннями оповідь заполонює уяву читача буквально з перших сторінок і тримає його в напрузі аж до останнього епізоду. Повість інсценізовано та екранізовано. Її переклали багатьма мовами світу.
Ще жодного клубу навколо цієї книги. Створіть перший — і читайте її разом з іншими, лишаючи нотатки просто в тексті.
Відгуки з книгарень
… Повість «Земля» вважається одним із найсильніших творів Ольги Кобилянської та справжньою вершиною її реалістичної прози. У центрі твору — історія родини Федорчуків, для яких земля є не просто майном, а сенсом життя, праці та надії на майбутнє. Через цю драматичну історію авторка показує, як сильні людські пристрасті, жадоба власності та соціальні обставини можуть руйнувати навіть найближчі родинні зв’язки. Повість вирізняється глибоким психологізмом, реалістичним зображенням селянського…
Читати на YakabooМіфи Земля* це прекрасний приклад українського модернізму початку 20 століття. Ця повість вільно трактує оренду про Авеля та Каїна. Події перенесені в Україну, вся історія дихає нашим колоритом, легендами, традиціями та віруваннями.
Читати на YakabooЗемля "Земля" Ольги Кобилянської - це один із тих творів шкільної літератури, котрий довів мене до сліз і торкнувся самої душі. Він не тільки цікавий, але й морально "важкий", оскільки письменниця підіймає у ньому питання братовбивства. Сюжет розгортається довкола двох братів сімейства Федоруків - Михайла і Сави. От тільки окрім спільного прізвища, брати більше не мають нічого схожого між собою - вони кардинально різні - один - працьовитий, добрий, лагідний, другий - лінивий, заздрісний,…
Читати на YakabooПані Кобилянська, майте совість Що ж, на цей раз перечитування шкільної програми ні до того хорошого не привело. Не подумайте, я абсолютно палко та нестримно закохана в українську літературу (насправді, це скоріше за все, причина, по якій я ніколи не зможу вийти заміж, бо знайти чоловіка, який теж любить українську літературу не так і просто), але! Пані Кобилянська совісті не має. Сюжет - чудовий, драма, яку ще пошукай, але одна єдина проблема перекреслює практично всі плюси - мова, якою…
Читати на YakabooПерлина української літератури!!! Ольга Кобилянська, безсумнівно, талановита письменниця, майстриня своєї справи. Вона внесла до літературної спадщини України безліч творів, але одним із найвідоміших є "Земля". Опис звичайної української сім'ї, її проблеми та існування. У повісті авторка використовує біблійні мотиви, а саме історія про Каїна і Авеля; історія братовбивства. Насправді я не дуже люблю сумні повісті, але ця мене особливо зачепила і вразила. Сум, біль, почуття непотрібності та…
Читати на YakabooНайулюбленіша книга української літератури!!! "Земля" Ольги Кобилянської, мабуть мій найулюбленіший твір з української літератури, яку я читала у школі. Книга написана у жанрі реалізму і розповідає історію звичайної української сім'ї Федорчуків. Головний сюжет - це історія про двох братів: Михайло і Сава. Один брат - добрий, працьовитий, завжди допоможе. Інший, навпаки - впертий, лінивий, для нього були дуже важливі відносини з Рахірою, він навіть міг вкрасти продукти у власної сім'ї для…
Читати на YakabooЗемля Іноді дуже корисно пере6читувати класиків. Перше за все тому, що їхні твори зачіпають вічні теми, які ніколи не втрачаються своєї актуальності. У книзі Ольга Кобилянська роздумує про те наскільки іноді дріб’язковими бувають людські помисли та вчинки. Заради примарної вигоди та короткотривалого задоволення брат вбиває свого брата. Заради володіння землею людина порушує одну з Божих заповідей – не вбий. Головний герой твору виявляється безсилим проти влади Землі, ця влада навіть не така…
Читати на YakabooЗемля «Земля» Ольги Кобилянської – повість, написана в жанрі реалізму та має соціально-психологічний характер. Письменниця побудувала розповідь на реально існуючих фактах, створивши при цьому власних образи персонажів, які наділені індивідуальністю та глибоко пов’язані із землею-годувальницею. Авторка вклала в твір декілька проблематичних тем: влада землі над людиною, жадібність, жага до свободи та трагедія братовбивства. Хоча повість є соціальною, в ній більше наголошується на морально-етичних…
Читати на YakabooЧи воно того варте? Багато літературознавців не люблять, коли українську літературу називають депресивною, але достатньо прочитати "Землю", щоб зрозуміти, що це твердження не позбавлене підстав. Сюжет роману похмурий сам по собі: молодший брат вбиває старшого заради землі, яку має отримати в спадок. Але і виклад подій, і сама атмосфера твору невимовно депресивна: все погано і буде ще гірше. Не певна того, що хотіла сказати авторка твору, але я знайшла свій привід замислитись. Цей привід -…
Читати на YakabooЦіна землі Серед усієї кількості сучасної та класичної української літератури лише дві історії змусили мене по-справжньому ридати над книгою. Це повість Панаса Мирного "Хіба ревуть воли як ясла повні" та Ольги Кобилянської "Земля". Ці твори неймовірно глибокі, красиві та трагічні. Вона показують життя простих українців минулих століть, які так само як і ми сьогодні, жили, любили, ненавиділи та скоювали помилки. Але попри це, прагнули щастя та любові, хоча далеко не всі змогли до нього…
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!