Рекомендований вік12+ Зареєструйтесь або увійдіть, щоб додавати книги до списків
Зареєструйтесь або увійдіть, щоб вести читацький щоденник
«Портрет Доріана Ґрея» — це вишукана історія вродливого маєтного одвічного парубка, який кохався в розкошах і красі, сповідуючи філософію гедонізму й живучи виключно заради насолод. Однак душевна рана і життєва драма не оминули цього самовпевненого красеня. Тож тікати від душевних мук і страждань він мусив у заміські маєтки з пишними наїдками, опіумні притони на околицях міста, сумнівні квартали з вуличними дівицями й гаяти життя в компанії самозакоханих денді, які намагалися в усьому наслідувати свого кумира — Доріана.
Роман є одним із засадничих взірців декаданської прози fin de siècle поряд із текстами «Навпаки» Жоріса-Карла Гюїсманса, «Насолода» Габріеле д’Аннунціо, «Страждання князя Штерненгоха» Ладислава Кліма. Текст подано за машинописом 1891 року із означенням місць і розділів, які автор додав до остаточної редакції тексту, а також наведенням тих фрагментів, які він видалив або ж замінив.
Ще жодного клубу навколо цієї книги. Створіть перший — і читайте її разом з іншими, лишаючи нотатки просто в тексті.
Відгуки з книгарень
Обовязково до читання Допомагає пізнати себе
Читати на YakabooПортрет Цей роман справді залишає після себе багато думок і внутрішніх суперечностей. Це не просто історія про красу й молодість, а глибокий твір про моральний вибір, вплив і спокусу. Було цікаво спостерігати, як поступово змінюється Доріан — зовні він залишається бездоганним, але всередині руйнується. І саме ця контрастність найбільше вражає. Філософія гедонізму, яку він приймає, спочатку здається привабливою, але згодом стає зрозуміло, до чого вона призводить. Особливо сильне враження…
Читати на Yakaboo… Роман, який читається як красива спокуса, а закінчується як моральний вирок. Зовні — це історія про молодість, красу й естетику. Насправді — про ціну безкарності й поступову втрату душі. Портрет у романі — це не просто містичний елемент, а символ внутрішньої правди. Обличчя може залишатися бездоганним, але душа не ховається. І що довше герой тікає від відповідальності, то страшнішим стає відображення його справжнього “я”. Це дуже сучасний текст — про нарцисизм, вплив чужих ідей, втечу від…
Читати на YakabooПортрет Доріана Ґрея «Портрет Доріана Ґрея» — це роман, який читається з цікавістю, але залишає після себе непросте відчуття. Історія Доріана показує, як захоплення красою та насолодами поступово руйнує людину зсередини. Мене зацікавило, як автор поєднує естетику з моральними питаннями й показує, що зовнішня досконалість не рятує від внутрішнього спустошення. Образи жінок у творі здалися мені другорядними та дещо знеціненими, що додає роману відчуття холодного цинізму. Фінал підкреслює думку про…
Читати на YakabooВідгук «Портрет Доріана Ґрея» для мене — книга про красу, вплив і моральний вибір. Було цікаво спостерігати, як герой поступово змінюється і втрачає себе. Атмосфера сильна, ідея запам’ятовується. Водночас багато філософських розмов, які місцями затягують і гальмують сюжет. Книга варта уваги, але потребує терпіння.
Читати на YakabooБійся своїх бажань "Портрет Доріана Грея" - це не просто класика, це гіпнотична глибина, укладена в досконалу літературну форму. Роман, написаний у 1890 році, залишається шокуючим актуальним у наш час. З перших сторінок мене підкорила мова Оскара Уайлда. Він не просто оповідає — він спокушає, грає з читачем афоризмами та парадоксами, які манять та чіпляють. Сюжет затягує миттєво і від книжки справді неможливо відірватися. Які ж у романі цікаві герої! Доріан Грей - напрочуд гарний юнак, втілення…
Читати на YakabooДзеркало душі "Портрет Доріана Грея" Оскара Вайлда це один з найулюбленіших моїх романів дитинства. Пам'ятаю ще в школі, коли прочитав його, залишився у захваті, бо книга написана дуже сильно, цікаво, сюжет глибокий та філософський. Це історія хлопця який настільки ніч гнався за красою тілесною, що він зовсім забув про красу душевну. Герой не старіє, не марніє, замість нього це робить його портрет, але чи можна лишатися чистим не маючи гальм?
Читати на YakabooДоріан Грей, лорд Генрі Омину опис власних вражень стосовно сюжету, адже тут я нічого нового не додам. Мене дивує те що, здебільшого, всі читачі акцентують увагу на сюжеті, проте оминають лорда Генрі. Адже без нього Доріан не висловив би побажання бути вічно молодим. Саме Генрі звернув увагу Доріана на те що він такий молодий та юний, проте його краса не вічна. Що дуже збентежило Доріана. У нього були інфантильні думки, що він таким буде назавжди. І це нормально, адже Доріанові було 17, і такі…
Читати на YakabooЛегке, літнє чтиво Мені сподобалося читати оповідання, дуже легка, водночас, енциклопедична манера, деяких авторів, згаданих Вайлдом, довелосягуглити, проте,це не зіпсувало враження. 8/10
Читати на YakabooЯ навіть і не знав, що Вайлд написав "Кентрелвільського привида" Це збірка історій. І перша і найкраща там історія - "Кентервільський привид " І я читаю читаю цю історію і в мене ніби в голові щось починає з'являтись і я не можу зрозуміти що це і коли я бачу що це дуже нестандартна історія про привида, то я одразу зрозумів, що мені нагадувало це - старий мультфільм, мого дитинства. Це дуже класна історія в якій є як глибокий сенс для тих хто його хоче і більш простіший сюжет, для тих кому…
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!