Драматичні твори Уласа Самчука майже невідомі українському читачеві. Події одноактівки "Слухайте! Слухайте! Говорить Москва!" відбуваються наприкінці 1920-х років, конфлікт у ній має ідеологічно-моральний характер, сюжет будується на зіткненні інтересів представників різних ідеологічних світів. Інтелектуальна драма "Жертва пані Маї" розгортається навколо морально-етичних проблем, які гостро постали перед європейською спільнотою в 1930-1940-ві роки з початком Другої світової війни і проголошеними нацистами концепціями Нової Європи. Драма "Шумлять жорна" присвячена боротьбі українського народу в часи гітлерівської окупації.
Хроніка країни
Марія* видатного українського письменника Уласа Самчука, це важка, складна історія одного з найтемніших моментів нашої країни — голоду. Автор виразно змальовує українське село тих часів, просту дівчину та трагічну її долю, яка може охарактеризувати долю всієї України.
"Війна ніколи не жартує"
“Марія" - це глибоко вражаючий роман, який зачіпає серце кожного, хто з ним ознайомиться. Це книга, яка говорить не лише про індивідуальні долі, але і про національні трагедії, зокрема Голодомор 1932-1933 років в Україні.
Персонаж Марії - символ української жінки, яка втратила свою родину, своє щастя і майбутнє в результаті жорстокої дійсності сталінського режиму. Вона - образ незламної волі до життя і любові до своєї землі. Через її історію автор показує страшну…
Неймовірно яскравий твір
Автору вдалося в такому маленькому творі написати так багато – це вищий пілотаж в літературі. Описується доля Марії – дівчинки, дівчини, жінки, матері, бабусі – від народження і до голодної смерті у 1933 році. Ставши у ранньому віці сиротою Марія змалечку наймитувала, покохала бідного хлопця, але коли того забрали на 7 років в рекрути, вийшла заміж на заможного, який був закоханий у неї до безтями. Та щастя не було – воно тільки війнуло, коли народилися діти і Марія…
Хроніка українського села
Тут написано - хроніка одного життя.
А насправді це хроніка багатьох Марій, Гнатів, Корніїв, Лаврінів та Максимів.
Хроніка українського села.
Від царських часів до темних часів 33-го року.
Улас Самчук пише неймовірно гарно й атмосферно.
Відчувається життя села, кожний персонаж в ньому.
Оця їх любов до землі, господарки.
Перша половина книжки, навіть може здатися занадто стандартною по сюжету.
Трагічне дитинство Марії, потім її юність, перше кохання, весілля,…
Книга про жінку-матір-Україну.
Читаючи книгу Уласа Самчука "Марія" я переживала разом з головною героїнею її тяжке життя, книга читалася легко - на одному диханні. В ній втілено образ простого українського народу в кінці 19 - початку 20 століття.
Мені не довелося чути про ті часи від дідусів і бабусь, тому я важко уявляла собі ті події, в думках це були просто історичні факти та сухі статистичні дані. Лише після прочитаної книги я відчула весь жах того, що пережив наш народ в епоху "змін" -…
Про непрості часи в історії України
Це книга, до якої треба дорости, і мені здається, що її зовсім неправильно включають у шкільну програму. Давно відомо, що українська література, на подобі до російської, сповнена муками і плачами. У школяра, який читає книги тільки про "бідну неньку Україну" може взагалі зникнути бажання взагалі щось читати і вивчати. Попри страдальний тон і трагічні сюжети я все ж вважаю, що цю книгу варто прочитати, але вже маючи певний життєвий досвід, щоб об'єктивно…
Українська класика
Нещодавно прочитав нарешті "Марію", давно збирався і ось. Історія про життя сільської дівчини. В образі якої автор змальовує українське село, громаду. Це маленька повість, яка розповідає про всі аспекти людського життя, показує всі тяготи і негаразди, любовні стосунки та драму людської долі. Зроставши сиротою, маленька дівчина Марія змалечку не знала батьківської любові. На виховання взяли її добрі люди, і за це дівчина служила їм наймичкою. Далі зрілість, постає сцена, коли…
Мария
Роман "Мария" Уласа Самчука посвящен всем матерям. Мария – мать и труженица с сильным характером. Жизнь её была очень тяжкой, ей пришлось многое пережить – голодомор, раскулачивание. Но все жизненные испытания только закаляют её характер. Смысл жизни она видела в своих детях. Она заботилась о них, воспитывала, жила для них.
Марии пришлось пережить немыслимое горе – она потеряла дочь и сына. Беды её не сломили, и она осталась до старости доброй и любящей, мудрой, трудолюбивой. Но в душе её…
Треба читати всім Ось таку українську літературу я обожнюю, герої які викликають емоції, важка історія кохання, а ще важча історія Голодомору.
Читати на YakabooХроніка країни Марія* видатного українського письменника Уласа Самчука, це важка, складна історія одного з найтемніших моментів нашої країни — голоду. Автор виразно змальовує українське село тих часів, просту дівчину та трагічну її долю, яка може охарактеризувати долю всієї України.
Читати на Yakaboo"Війна ніколи не жартує" “Марія" - це глибоко вражаючий роман, який зачіпає серце кожного, хто з ним ознайомиться. Це книга, яка говорить не лише про індивідуальні долі, але і про національні трагедії, зокрема Голодомор 1932-1933 років в Україні. Персонаж Марії - символ української жінки, яка втратила свою родину, своє щастя і майбутнє в результаті жорстокої дійсності сталінського режиму. Вона - образ незламної волі до життя і любові до своєї землі. Через її історію автор показує страшну…
Читати на YakabooНеймовірно яскравий твір Автору вдалося в такому маленькому творі написати так багато – це вищий пілотаж в літературі. Описується доля Марії – дівчинки, дівчини, жінки, матері, бабусі – від народження і до голодної смерті у 1933 році. Ставши у ранньому віці сиротою Марія змалечку наймитувала, покохала бідного хлопця, але коли того забрали на 7 років в рекрути, вийшла заміж на заможного, який був закоханий у неї до безтями. Та щастя не було – воно тільки війнуло, коли народилися діти і Марія…
Читати на YakabooХроніка українського села Тут написано - хроніка одного життя. А насправді це хроніка багатьох Марій, Гнатів, Корніїв, Лаврінів та Максимів. Хроніка українського села. Від царських часів до темних часів 33-го року. Улас Самчук пише неймовірно гарно й атмосферно. Відчувається життя села, кожний персонаж в ньому. Оця їх любов до землі, господарки. Перша половина книжки, навіть може здатися занадто стандартною по сюжету. Трагічне дитинство Марії, потім її юність, перше кохання, весілля,…
Читати на YakabooКнига про жінку-матір-Україну. Читаючи книгу Уласа Самчука "Марія" я переживала разом з головною героїнею її тяжке життя, книга читалася легко - на одному диханні. В ній втілено образ простого українського народу в кінці 19 - початку 20 століття. Мені не довелося чути про ті часи від дідусів і бабусь, тому я важко уявляла собі ті події, в думках це були просто історичні факти та сухі статистичні дані. Лише після прочитаної книги я відчула весь жах того, що пережив наш народ в епоху "змін" -…
Читати на YakabooПро непрості часи в історії України Це книга, до якої треба дорости, і мені здається, що її зовсім неправильно включають у шкільну програму. Давно відомо, що українська література, на подобі до російської, сповнена муками і плачами. У школяра, який читає книги тільки про "бідну неньку Україну" може взагалі зникнути бажання взагалі щось читати і вивчати. Попри страдальний тон і трагічні сюжети я все ж вважаю, що цю книгу варто прочитати, але вже маючи певний життєвий досвід, щоб об'єктивно…
Читати на YakabooУкраїнська класика Нещодавно прочитав нарешті "Марію", давно збирався і ось. Історія про життя сільської дівчини. В образі якої автор змальовує українське село, громаду. Це маленька повість, яка розповідає про всі аспекти людського життя, показує всі тяготи і негаразди, любовні стосунки та драму людської долі. Зроставши сиротою, маленька дівчина Марія змалечку не знала батьківської любові. На виховання взяли її добрі люди, і за це дівчина служила їм наймичкою. Далі зрілість, постає сцена, коли…
Читати на YakabooМария Роман "Мария" Уласа Самчука посвящен всем матерям. Мария – мать и труженица с сильным характером. Жизнь её была очень тяжкой, ей пришлось многое пережить – голодомор, раскулачивание. Но все жизненные испытания только закаляют её характер. Смысл жизни она видела в своих детях. Она заботилась о них, воспитывала, жила для них. Марии пришлось пережить немыслимое горе – она потеряла дочь и сына. Беды её не сломили, и она осталась до старости доброй и любящей, мудрой, трудолюбивой. Но в душе её…
Читати на YakabooКоментарі
Немає коментарів. Будьте першим, хто залишить коментар!